LIVE TEXT | Război în Ucraina. Scandal între forțele ruse. O parte din pozițiile rusești au fost inundate din greșeală tot de ruși. În Bakhmut forțele ucrainiene recâștigă teren

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Scandal între forțele ruse. O parte din pozițiile rusești au fost inundate din greșeală tot de ruși. În Bakhmut forțele ucrainiene recâștigă teren

Un oficial ucrainean a declarat că forțele ruse au ridicat artificial nivelul apei în lacul de acumulare Kakhovka, compromițându-și în parte propriile operațiuni defensive.

Tanc ucrainean lângă Bakhmut. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.17 Forțele ucrainene au preluat inițiativa tactică și au făcut câștiguri semnificative din punct de vedere tactic în jurul Bakhmut în operațiunile de contraatac din 18 mai. Aceste operațiuni sunt o continuare a contraatacurilor localizate pe care forțele ucrainene le desfășoară de câteva zile și nu reflectă începutul unei noi operațiuni majore. Mai mulți bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au traversat liniile defensive ruse la sud și sud-vest de Ivanivske (6 km vest de Bakhmut) și nord-vest de Klishchiivka (6 km sud-vest de Bakhmut) din nord-vest. Bloggeri au susținut, de asemenea, că forțele ruse s-au retras din pozițiile de la nord de Sakko i Vantsetti (15 km nord de Bakhmut) către pozițiile de la sud de așezare, dar că forțele ucrainene nu au intrat încă în așezare. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a susținut că forțele ruse au cedat 570 de metri de teritoriu la nord de Bakhmut. ceea ce este în concordanță cu declarația ministrului adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar conform căreia forțele ucrainene au avansat 500 de metri la nord de Bakhmut și 1.000 de metri la sud de Bakhmut. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Est ucrainene, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat că forțele ucrainene au avansat până la 1.700 de metri în ultima zi, iar Brigada a 3-a separată de asalt ucraineană a declarat că au extins zona ucraineană din Bakhmut la 2.000 de metri lățime și 700 de metri adâncime.

UPDATE 05.54 Oficialii ucraineni au indicat că forțele ucrainene au preluat inițiativa câmpului de luptă din zona Bakhmut. Cherevaty a declarat pe 18 mai că forțele ucrainene au recâștigat inițiativa câmpului de luptă și forțează forțele ruse să răspundă la acțiunile ucrainene, inclusiv prin transferul de elemente aeropurtate rusești (VDV) pe flancurile Bakhmut pentru a se apăra de avansurile ucrainene. Malyar a declarat că forțele ruse și-au desfășurat majoritatea rezervelor în zona Bakhmut, foarte probabil în detrimentul altor zone din prima linie. ISW a evaluat recent că, comandamentul militar rus realocă mijloacele militare în zona Bakhmut pentru a spori capacitățile ofensive ale grupului Wagner și pentru a obține o victorie tactică înaintea unei contraofensive ucrainene. Natura limitată a operațiunilor ofensive ale Wagner la Bakhmut în comparație cu contraatacurile ucrainene localizate subliniază pierderea inițiativei rusești în zonă. Bloggeri ruși au susținut că forțele Wagner au început să atace una dintre ultimele zone fortificate ucrainene din vestul Bakhmut. Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia și vocea proeminentă a informațiilor din spațiul rusesc Vladimir Rogov a susținut că forțele Wagner au tăiat drumul Bakhmut-Chasiv Yar din vestul Bakhmut pe 17 mai, deși ISW nu poate confirma această afirmație. Prigojin a susținut că forțele Wagner au avansat 260 de metri în Bakhmut și că forțele ucrainene controlează doar 1,28 kilometri pătrați din oraș. Un blogger a susținut optimist că forțele Wagner și-au crescut ritmul de avans în urma livrărilor de muniție rusă către Wagner, deși rata zilnică de muniții pretinsă de Prigojin a rămas în mare măsură neonorată.

image

UPDATE 05.28 Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a recunoscut pe 18 mai că mercenarii Wagner nu pot încercui forțele ucrainene în Bakhmut din cauza pierderii flancurilor stabile la nord și la sud de Bakhmut. Prigojin a acuzat Ministerul Rus al Apărării (MOD) că a pierdut poziții avantajoase după ce unitățile subordonate Ministerului Apărării s-au retras din pozițiile lor de pe flancurile Bakhmutului, poziții necesare pentru o încercuire. Sursele Wagner au indicat de mult timp intenția Wagner de a încercui Bakhmutul și de a prinde forțele ucrainene, dar s-au dovedit incapabile să facă acest lucru după ce comanda supremă militară ucraineană a hotărât să apere orașul. ISW evaluase anterior că forțele ruse nu vor înconjura Bakhmut după ce forțele Wagner au făcut mai multe avansuri rapide la nord, sud și est de oraș în iarna-primăvara anului 2023. Prigojin a anticipat probabil că forțele ucrainene se vor retrage complet din Bakhmut de teama încercuirii iminente și chiar s-a oferit să-i permită președintelui Volodymyr Zelensky să retragă forțele ucrainene din oraș pe 3 martie. Operațiunea defensivă ucraineană, totuși, a acordat prioritate apărării liniilor de comunicație terestre ucrainene (GLOC) la vest de Bakhmut, ceea ce a forțat forțele Wagner să intre în război urban și să treacă direct prin oraș. Recunoașterea lui Prigojin susține în continuare declarațiile oficialilor ucraineni conform cărora Wagner pierde inițiativa pe câmpul de luptă.

UPDATE 05.16 Prigojin și bloggeri afiliați lui Wagner dau vina pe forțele convenționale ruse pentru eșecurile militare din Bakhmut și din jurul acestuia. Prigojin a făcut apel direct la ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi la şeful Statului Major al armatei ruse, generalului Valery Gerasimov, să mai ţină localitatea Sakko i Vantsetti pentru cel puţin câteva zile. Prigojin l-a învinuit și pe Gerasimov pentru retragerea forțelor convenționale ruse de pe flancuri, în Bakhmut. Un proeminent blogger afiliat Wagner a declarat pe 18 mai că forțelor ruse le lipsește organizarea, sprijinul de foc, coordonarea și pregătirea necesare pentru a apăra flancurile Bakhmutului. Bloggerul s-a plâns că forțele ruse permit forțelor ucrainene să „conducă un BMP [vehicul de luptă de infanterie] timp de 15 minute” în spatele liniilor rusești fără a-l distruge, atacul ucrainean durând doar 16 minute. Bloggerul a susținut că forțele ruse nu ar putea conduce un vehicul de luptă de infanterie în spatele liniilor ucrainiene fără ca forțele ucrainene să-l distrugă. Bloggerul a susținut, de asemenea, că forțele ruse de trupe aeropurtate au încercat să lovească teritoriul în „zona gri”, iar forțele ucrainene i-au interzis imediat eforturile cu focul de artilerie, făcând imposibil ca forțele ruse să se deplaseze și să capete un punct de sprijin în locația vizată. Un blogger care nu este afiliat lui Wagner a remarcat lipsa de coordonare dintre Wagner și forțele ruse convenționale și a susținut că Ministerul rus al Apărării (MOD) are nevoie de „comandă și control competent” pentru a consolida interacțiunile dintre forțele ruse și luptătorii Wagner pentru operațiunile de după Bakhmut.

UPDATE 04.49 Eforturile lui Prigojin de a da vina pe armata rusă pentru eșecurile din jurul Bakhmutului îi determină pe unii ultranaționaliști să-l acuze că a folosit Bătălia pentru Bakhmut pentru a-și satisface ambițiile personale. Militarul rus și proeminent ultranaționalist Andrey Morozov (cunoscut sub pseudonimul Murz) a criticat un canal Telegram afiliat lui Wagner pentru că a atribuit în mod greșit focul de artilerie reușit al Brigăzii a 4-a Independentă de Infanterie Motorizată a Corpului 2 de armată, mercenarilor Wagner. Morozov a susținut că afirmațiile lui Prigojin că forțele convenționale ruse abandonează flancurile este o altă parte a narațiunilor lui Prigojin care vizează salvarea forțelor sale în detrimentul altor unități care s-au desfășurat pentru a întări forțele Wagner. Morozov l-a acuzat pe Prigojin că și-a îmbunătățit situația financiară în detrimentul războiului, în timp ce a înființat unități de întărire pentru eșec și a susținut că elementele Brigăzii a 4-a separată de pușcași motorizate au murit aproape toate când au încercat să securizeze flancurile la sud-vest de Bakhmut, lângă Klișchiivka. Morozov a mai susținut că Prigojin dă vina pe unitățile convenționale pentru a se promova. ISW a evaluat pe 17 mai că oamenii puternici ruși (siloviki ) încearcă să-l discrediteze pe Prigojin acuzându-l că a încercat să folosească victoria de la Bakhmut pentru a-și promova aspirațiile politice în Rusia.Critica lui Morozov este notabilă, deoarece poate indica o schimbare în percepția ultranaționaliștilor despre Prigojin.

UPDATE 04.26 Forțele ruse au desfășurat un alt atac cu rachete la scară largă în toată Ucraina în noaptea de 17 spre 18 mai, țintând Kievul pentru a noua oară de la începutul lunii mai. Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au lansat 22 de rachete de croazieră Kh-101/555, șase rachete de croazieră lansate de pe mare Kalibr de pe navele Mării Negre și două rachete de croazieră Iskander-K lansate de la sol asupra Kiev, Odesa și orașului Mykolaiv. Comandantul șef ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi, a raportat că forțele ucrainene au distrus 29 de rachete de croazieră, două drone Shahed-136/131 și două drone de recunoaștere. Forțele ruse încearcă probabil să folosească drone de recunoaștere după ce au lansat rachete pentru a localiza sistemele de apărare aeriană Patriot.

UPDATE 04.14 Kremlinul continuă să consolideze măsurile interne de represiune de natură să încurajeze autocenzura și să pregătească societatea rusă pentru un război prelungit. Președintele rus Vladimir Putin a semnat pe 17 mai un decret prin care se modifică regulamentele Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pentru a extinde responsabilitatea și aria de acoperire a FSB. Modificarea precizează în mod explicit că FSB este responsabil pentru problemele de securitate a statului în limitele competențelor sale și întărește FSB și atribuțiile directorului său în materie de securitate a informațiilor. Acest lucru permite șefului FSB să determine condițiile pentru personalul FSB care combină munca FSB și serviciul militar. Aceste modificări sunt probabil parte a unui efort prelungit de extindere a puterii interne a FSB, iar ISW a raportat anterior despre extinderea puterilor FSB și implicarea în războiul din Ucraina. Institutul de știri al opoziției ruse Meduza a raportat la 18 mai că autoritățile ruse au efectuat percheziții în masă în locuințe ale unor persoane presupuse asociate cu Congresul Deputaților Poporului și cu fostul deputat al Dumei de Stat ruse Ilya Ponomarev sub acuzația de răspândire a informațiilor false despre armata rusă. Publicația rusă de opoziție Verstka a raportat pe 18 mai că deputații din Duma de Stat a Partidului Liberal Democrat (LDPR) pregătesc un proiect de lege pentru pedepsirea „rusofobiei” cu amenzi de la 100.000 la 300.000 de ruble (aproximativ 1.250 la 3.730 USD) și până la cinci ani de închisoare, sau serviciu într-o colonie de muncă forțată. ISW a raportat anterior despre eforturile Rusiei de a criminaliza „Russofobia” ca o altă metodă de represiune și cenzură internă.

UPDATE 03.55 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO ar putea discuta despre posibila furnizare de avioane de luptă occidentale Ucrainei la reuniunea miniștrilor apărării din iunie. Stoltenberg a declarat publicației germane Der Spiegel pe 18 mai că membrii NATO „discută în mod constant dacă sunt necesare avioane de luptă occidentale moderne atât în ​​Europa, cât și în Ucraina”, adăugând că furnizarea de avioane de luptă către Ucraina va necesita, de asemenea, muniție, piese de schimb și întreținerea aeronavei „non-stop”.

UPDATE 03.34 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate la nord-est de Kupyansk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 18 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Masiutivka (13 km nord-est de Kupyansk), Novoselivske (14 km nord-vest de Svatove) și Nevske (19 km nord-vest de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat lângă Masiutivka și Stelmakhivka (la 15 km nord-vest de Svatove) și nu au reușit să avanseze în apropiere de Novoselivske. Directorul adjunct al planificării aplicațiilor al Gărzii Naționale Ucrainene, colonelul Mykola Urshalovych, a raportat că forțele ruse recrutează formațiuni suplimentare BARS (Rezerva de luptă a armatei ruse) și „Storm-Z” compuse din criminali pentru a opera în direcția Lyman și că această recrutare semnalează că forțele ruse sunt epuizate critic. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că Brigada 27 Independentă de Infanterie Motorizată (Armata 1 de tancuri de gardă, districtul militar de vest) și 138 Brigada Independentă de Infanterie Motorizată (Armata 6 armată combinată, districtul militar de vest) au respins două grupuri de sabotaj și recunoaștere ucrainene în direcția Kupiansk.

image

UPDATE 03.17 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate pe linia orașului Avdiivka-Donețk pe 18 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes către Sieverne (5 km vest de Avdiivka) și Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus s-a plâns că Marinka este singura zonă a frontului în care forțele ruse avansează, iar o altă sursă a susținut că forțele ucrainene controlează mai puțin de un kilometru pătrat de teritoriu în Marinka. Imaginile publicate pe 18 mai arată elemente de artilerie ale Brigăzii 114 și Batalionului 2 Infanterie al Regimentului 87 (Corpul 1 al Armatei Republicii Populare Donețk) care operează în apropiere de Avdiivka și elemente ale Brigăzii 110 Independente de Infaterie Motorizată (Corpul 1 al Armatei Republicii Populare Donețk) care operează lângă Nevelske (15 km sud-vest de Avdiivka).

image

UPDATE 03.05 Forțele ruse nu au efectuat atacuri la sol confirmate sau revendicate în vestul regiunii Donețk pe 18 mai. Înregistrările video publicate pe 17 mai arată elemente de artilerie ale Brigăzii 40 de Infanterie Navală a Flotei Pacificului care operează în apropiere de Vuhledar.

image

UPDATE 02.38 Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au efectuat un raid eșuat peste râul Nipro în regiunea Herson pe 17 mai. Bloggerul a susținut că forțele ruse au împiedicat forțele ucrainene să aterizeze, dar că activitatea ucraineană în apropierea insulelor deltei râului Nipro a crescut recent. Forțele ucrainene desfășoară în mod obișnuit raiduri peste râul Nipro de ceva timp.

image

UPDATE 02.15 Un oficial ucrainean a declarat că forțele ruse au ridicat artificial nivelul apei în lacul de acumulare Kakhovka, compromițându-și în parte propriile operațiuni defensive. Șefa Centrului de presă comun al Forțelor de Sud ucrainene, Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ruse și-au inundat propriile poziții de pe malurile lacului de acumulare, suferind pierderi și declanșându-se un adevărat scandal între ocupanți. Humenyuk a mai declarat că forțele ruse se bazează pe bărci furate pentru logistica către insulele deltei Nipro.

UPDATE 02.02 Actori necunoscuți, posibil partizani ucraineni, au atacat o linie feroviară rusă în Crimeea pe 18 mai. Oficialii de ocupație din Crimeea au susținut că „persoane neautorizate” nespecificate au detonat un dispozitiv exploziv improvizat (IED) de-a lungul unei căi ferate la periferia de sud-vest a Simferopolului, lângă Chystenke, deraiând opt vagoane de tren. Imaginile geolocalizate arată consecințele deraierii. Nicio sursă ucraineană nu a vorbit de grupuri partizane ucrainene, dar șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, a atribuit atacul sabotorilor. Aksyonov a anunțat mai târziu, pe 18 mai, că autoritățile au finalizat reparațiile la șină, iar calea ferată respectivă va fi disponibilă pentru traficul de marfă și pasageri pe 19 mai.

UPDATE 01.51 Curtea Supremă a Rusiei a hotărât pe 18 mai că personalul militar rus care se predă voluntar pe câmpul de luptă va fi urmărit penal sub acuzația de trădare. Curtea Supremă a clarificat că militarii ruși comit o infracțiune dacă se predau în mod voluntar și cu bună știință forțelor inamice atunci când este posibil să reziste la capturare. Curtea Supremă a hotărât că un militar rus poate fi eliberat de răspundere penală numai dacă nu s-a predat anterior în mod voluntar, a luat toate măsurile posibile pentru a-și asigura eliberarea, s-a întors la locul unitatea sa și nu a comis alte infracțiuni în timpul detenției. Militarii răniți sau personalul care nu poate rezista din cauza unei stări fizice nu sunt răspunzători penal pentru trădare.

UPDATE 01.23 Duma de Stat a Rusiei ia în considerare mai multe proiecte de lege care stimulează eforturile de recrutare și sprijinul financiar pentru efortul de război. Oficialii Dumei de Stat din Rusia au înaintat un proiect de lege care va acorda concediu academic pe perioadă nedeterminată studenților care decid să participe la război. În prezent, studenții ruși pot lua un concediu academic de până la doi ani, iar proiectul de lege este probabil o încercare de a stimula înrolarea studenților. Oficialii Dumei de Stat din Rusia au introdus, de asemenea, un proiect de lege care va stabili o taxă de un procent din vânzările de la restaurante, cluburi de noapte și baruri pentru a sprijini efortul de război.

UPDATE 01.11 Se pare că Rusia continuă să sufere de lipsa personalului militar pregătit pentru luptă și încearcă să exploateze toate sursele de recrutare pentru a susține efortul de război din Ucraina. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat că forțele ruse constrâng veteranii ruși ai războiului din Afganistan să se supună antrenamentului militar în raionul Kerci ocupat, Crimeea. Un blogger afiliat la Kremlin a publicat imagini care arată un veteran rus care a servit în Afganistan, în zona Avdiivka. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că forțele ruse constrâng bărbați ucraineni la serviciul militar și a remarcat că rușii antrenează prizonieri ruși în lagărele de antrenament din Rohove și Mojnikivka, regiunea Lugansk. Liderul cecen Ramzan Kadyrov a susținut că personalul Regimentului 96 Operațional al lui Rosgvardia a fost dislocat în Ucraina.

UPDATE 00.43 Comandamentul militar rus reactivează cea de-a 25-a Armată Combinată (CAA) din epoca sovietică pentru a integra recruți ruși din Orientul Îndepărtat. Cea de-a 25-lea CAA a participat la războiul sovietico-japonez în 1945 și a fost în cele din urmă desființată în 1957. Rețeaua independentă rusă MobilizationNews a raportat că locuitorii Orientului Îndepărtat rusesc au început să primească mesaje prin care bărbații cu vârsta de recrutare erau inivitați să se alăture celei de-a 25-lea CAA.

UPDATE 00.28 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat un teren de antrenament pe 18 mai unde militarii cu contract din Districtul Militar de Vest se antrenează înainte de a fi dislocaţi în Ucraina. Comandantul șef al armatei forțelor terestre ruse, generalul Oleg Salyukov, a susținut că ofițerii care au participat la războiul rus din Ucraina antrenează noi recruți. Întâlnirea lui Shoigu este probabil parte dintr-o încercare continuă de a promova înrolarea militară.

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile de ocupație ruse continuă să anunțe programe de patronaj cu subiecții federali ruși pentru a sprijini proiectele de infrastructură în teritoriile ocupate. Şeful Republicii Populare Lugansk (LNR), Leonid Pasechnik, a declarat la 18 mai că Oblastul Volgograd va sprijini 59 de proiecte de infrastructură în Alchevsk, Oblastul Luhansk, al căror patron este oficial.[60] Pasechnik a declarat că specialiștii din regiunea Celiabinsk au reparat două trenuri electrice aparținând „Căilor ferate Lugansk” pe 17 mai și că constructorii din regiunea Krasnoyarsk ajută la refacerea infrastructurii sociale din raionul Sverdlovsk din regiunea ocupată Luhansk. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a declarat că el și guvernatorul regiunii autonome Chukotka, Vladislav Kuznetsov, au discutat pe 18 mai domenii pentru o posibilă cooperare economică, precum și planuri de refacere a Debaltseve, al cărei patron este Chukotka.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?